Menu


Forside
Ib Krogh Pedersen
Patientvejledninger
Kikkertundersøgelse af mavesækken (Gastroskopi)
Kikkertundersøgelse af Tyktarmen (Coloskopi)
Behandling af Hæmorider
Lyskebrok
Navlebrok
Operation i pungen
Knuder i huden og underhuden
Pilonidalcyste
Forhudsforsnævring
Nedgroet negl
Operation i lokalbedøvelse
Sådan finder du frem

Operation for pilonidalcyste

En pilonidalcyste er en rede af hår i en sæk (blære) i underhuden. Dette kan ses i revnen mellem endeballerne og hvis der opstår betændelse i en sådan, udvikles ofte en smertefuld byld. Hvis der er betændelse i pilonidalcysten, skal den opereres akut.

Mange har gener fra pilonidalcysten uden at der er akut betændelse. Dette kan være siven af væske, irritation af huden etc. Hvis man har gener og har haft flere tilfælde med betændelse er det tilrådeligt med operation.

Vigtigt

Inden operationen er det altid vigtigt at oplyse om, hvis du har pacemaker og om al medicin, du indtager - specielt blodfortyndende medicin som Magnyl og Marevan og midler mod depression.

Operationen

Der er flere forskellige måder at operere og behandle denne sygdom på. Valget af metode afhænger af, hvor stor cysten skønnes at være, om der er flere små gange under huden og evt. flere små cyster. Det afhænger også af, om man er blevet opereret for det før.

Ved selve operationen fjerner man det syge væv og såret kan så enten lades åbent eller det kan sys sammen. Hvis det bliver syet sammen, skal trådene fjernes efter 14 dage. Hvis såret lades åbent, skal der foretages sårskiftning, i begyndelsen dagligt og senere med flere dages mellemrum. Dette kan evt. foregå i samarbejde med hjemmeplejen. Vi vælger her at kontrollere sårbehandlingen med en ugentlig kontrol på klinikken, indtil såret er helet op. I nogle tilfælde kan det være hensigtmæssigt at lave en mindre hud- og underhudsplastik for at dække såret. Hvilken behandling der vælges i dit tilfælde, afgøres ved en forundersøgelse, hvor disse forhold grundigt gennemgås.

Efter operationen

Det er vigtigt at tage smertestillende medicin. Vi anbefaler tabl. Panodil 500 mg, 2 tabletter x 3 dagligt og Brufen 600 mg, 1 tablet x 3 dagligt. Det aftales individuelt, hvornår evt. tråde skal fjernes, men vanligvis efter 14 dage. I de tilfælde hvor såret behandles åbent, skal der påregnes længere tilhelingstid, i nogle tilfælde helt op til 8-12 uger. De fleste kan dog føre en normal tilværelse og passe deres arbejde længe før selve såret er tilhelet.

Komplikationer

Hvis såret bliver syet sammen kan der opstå infektion. Det kan vise sig ved rødme, varme, hævelse, smerter og evt. feber. Du skal henvende dig på klinikken for at få det vurderet, hvis du har ovennævnte symptomer. Infektioner skal behandles enten med antibiotika eller ved at åbne såret, så betændelsen kan komme ud. Der kan ses misfarvning i huden omkring operationsarret. Dette skyldes lidt blødning i underhuden og er helt ufarlig og forsvinder af sig selv igen.

I sjældne tilfælde kan der være tale om lidt større blødning, som viser sig ved en ansamling i såret eller ved at det siver igennem forbindingen.

Der er risiko for, at man efter behandlingen kan få sygdommen igen og det kan kræve yderligere behandling / operation.

Søg læge: Ved større blødning, blodansamling eller tegn på betændelse (rødme, varme,hævelse, temperatur over 38,5) kontaktes klinikken, vagtlæge eller skadestue.

  Kirurgisk Klinik Helsinge | Frederiksborgvej 2, 1.sal th | 3200 Helsinge | Tlf: 39 40 98 22 | Fax: 46 12 98 22