Menu


Forside
Ib Krogh Pedersen
Patientvejledninger
Kikkertundersøgelse af mavesækken (Gastroskopi)
Kikkertundersøgelse af Tyktarmen (Coloskopi)
Behandling af Hæmorider
Lyskebrok
Navlebrok
Operation i pungen
Knuder i huden og underhuden
Pilonidalcyste
Forhudsforsnævring
Nedgroet negl
Operation i lokalbedøvelse
Sådan finder du frem

Kikkertundersøgelse af mavesækken (Gastroskopi)

PATIENTVEJLEDNING

Undersøgelsen udføres via munden med en lang bøjelig kikkert, hvor igennem der kan føres instrumenter til udtagning af vævsprøver. For at folde mavesækken ud blæses der luft i mavesækken. Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der er forandringer i mavesæk eller spiserør (sår, betændelse, spiserørsbrok, forsnævringer eller kræft).

Før undersøgelsen

De skal faste og tørste 4 timer før undersøgelsen.

Eventuel nødvendig medicin kan indtages med en mundfuld vand.

HVIS De får følgende mavesårsmedicin: Nexium, Losec, Lanzo, Pantoloc eller Pariet -bedes De undlade at tage medicinen 1 uge før undersøgelsen - hvis det overhovedet er muligt - da det ellers kan være vanskeligt at påvise eventuelle bakterier.

De kan i stedet indtil 1døgn før undersøgelsen tage håndkøbsmedicin mod syre (syreneutarliserende flydende medicin, tyggetabletter, Acinil, Kuracid eller lignende).

HVIS De skal have beroligende medicin ved undersøgelsen skal De selv sørge for hjemtransport.

Undersøgelsen

Svælget bliver eventuelt lokalbedøvet med creme eller spray.

Undersøgelsen foregår i venstre sideleje. Kikkerten føres ind i munden hvorefter De bliver bedt om at lave et par synkebevægelser, for at kikkerten kan komme ned i spiserøret. Der er masser af plads til at trække vejret både gennem næse eller mund.

Undersøgelsen varer 3-5 minutter. De fleste patienter finder undersøgelsen let til moderat ubehagelig på grund af opkastningsreflekser. Enkelte finder undersøgelsen mere ubehagelig og kan have behov for beroligende medicin.Dette gives som en indsprøjtning i en blodåre.

Efter undersøgelsen

Hvis der er givet lokalbedøvelse med spray, må De først spise og drikke når virkningen af lokalbedøvelsen er ophørt pågrund af risiko for at få maden i luftrøret.

Hvis De har fået beroligende medicin, må De ikke arbejde eller køre bil samme dag, og De skal sørge for hjemtransport (pårørende eller Falck).

Hvis De ikke har fået beroligende medicin, kan De tage på arbejde.

Komplikationer

Ses stort set aldrig ved denne undersøgelse.

  Kirurgisk Klinik Helsinge | Frederiksborgvej 2, 1.sal th | 3200 Helsinge | Tlf: 39 40 98 22 | Fax: 46 12 98 22